Pelerinaj in cinstea Martirilor Bisericii Catolice, Simleu Silvaniei – Sighetu Marmatiei, 165 km pe jos

Print PDF

 

Unii cu multă emoție, alții pur și simplu curioși, unii entuziasmați, alții îngrijorați pentru necunoscut… cam așa s-a deschis pe 22 august anul acesta, al 14-a capitol al Pelerinajului spre Sighet în cinstea Martirilor Bisericii Catolice. Peste 120 suflete tinere au străbătut 165 km pe jos de la Șimleu Silvaniei spre Sighetu Marmației prin căldură, frig, ploi, vânt, cu bătături sau dureri de picioare. Toate acestea pentru a-i cunoaște mai bine pe Episcopii, preoții sau oamenii politici care au murit în închisorile comuniste, torturați fiind pentru credința lor vie în Isus Cristos și în unitatea bisericii catolice.

Acest pelerinaj este unul care întotdeauna se lasă cu prietenii frumoase, cu altfel de relații între tineri. Este un pelerinaj care unește mințile și sufletele spre lucruri bune: spre cunoaștere, spre rugăciune, spre comuniune, spre Dumnezeu. Timpul petrecut împreună antrenează altruismul, dorința de a oferi celui de lângă tine cel puțin un gând bun, o vorbă caldă; dorința de a iubi. Este un timp în care înveți cum să te rogi…

Anul acesta, când deja Pelerinajul nostru colorat și parfumat a împlinit vârsta la care ”primește buletinul”, pe lângă faptul că am reușit să ne rugăm zi de zi, mai ales prin celebrarea Sfintei Liturghii, am reușit să încurajăm comunitățile parohiale prin care am trecut prin cântecul nostru și voioșia noastră. Am citit, am meditat și am discutat împreună despre viețile a doi dintre Episcopi: PS Alexandru Rusu și PS Ioan Suciu, dar și despre marele om politic și marele om creștin Iuliu Maniu, anul acesta împlinindu-se 50 respectiv 60 de ani de la moartea acestor valori eterne. Ne-am rugat zilnic pentru beatificarea episcopilor, dar am învățat să cerem des prin rugăciunea lui Iuliu Maniu ceea ce el ne-a propus: ”sănătate, putere de muncă, rezistență morală și fizică, curățarea gândurilor, îndreptarea judecăților; alungarea lenei, a neștiinței, a uitării, a micimii de suflet, a nesimțirii împietrite, luminarea minții, întărirea voinței, căutarea țintelor nobile și a mijloacelor potrivite”.

Odată ajunși la Cimitirul Săracilor din Sighet în seara de 28 august, acolo unde sunt aruncate trupurile atâtor sfinți – fără vreo cruce la căpătâi, fără slujbe de înmormântare, primind binecuvântarea PF Lucian Mureșan și a PS Virgil Bercea, am răsuflat ușurați și am mulțumit lui Dumnezeu pentru darul de a mai parcurge încă odată acest drum. Suntem siguri că rugăciunea ne-a fost ascultată întrucât Domnul ne-a binecuvântat cu blânzi stropi de ploaie. A  doua zi, pe 29 august, Sfânta Liturghie și Parastasul l-am celebrat în Închisoarea din Sighet pentru acele suflete care au plecat spre cer din închisorile comuniste. Tinerii de altădată, supraviețuitorii terorii închisorii din Sighet ne-au redat din nou încrederea, ne-au oferit zâmbetele lor și mulțumirea pentru drumul parcurs şi pentru dumnealor, dar mai ales ne-au lăsat să-i luăm ca model în viețile noastre: fără dorință de răzbunare, mereu răbdători, deschiși la minte și cu o credință puternică.

Suntem convinși că acest pelerinaj a fost călăuzit și de către Monseniorul Vladimir Ghika – pentru care timp de opt zile ne-am rugat și căruia i-am cerut mijlocirea. Anul acesta șederea noastră în Sighet a fost mai scurtă tocmai pentru că mulți dintre pelerini au dorit să ajungă la București în data de 31 august la Liturghia în care a fost beatificat Venerabilul Vladimir Ghika, fapt care de altfel s-a și realizat. O Liturghie la care darurile cerești s-au revărsat asupra inimilor noastre. Prințul Vladimir Ghika – un exemplu viu de modestie, de simplitate, de dăruire, un om neobișnuit de inteligent, un preot sfânt și un martir care din 31 august este un Fericit.

Mulțumim lui Vladimir Ghika, mulțumim lui Dumnezeu, Sfintei Fecioare Maria și tuturor celor care ne-au călăuzit din cer în acest pelerinaj al nostru, de data aceasta de-a lungul țării, de la Șimleu, Sighet, București! Mulțumim, de asemenea, tuturor binefăcătorilor noștri, tuturor parohiilor care ne-au primit cu multă dragoste oferindu-ne o masă caldă sau un spațiu bun pentru somn, indiferent că a fost vorba despre șuri sau alte locuri improvizate!

Mulțumim fiecărui pelerin în parte pentru că a reușit să însenineze acest drum cu tinerețea și gingășia sa! Tinerii acestui pelerinaj au vârste cuprinse între 9 și 75 de ani – cu toții fiind plini de viață, uniți și prietenoși, chiar dacă venim de la Oradea, Beiuș, Ștei, Șimleu Silvaniei, Bădăcin, Sici, Iaz, Porţi, Plopiş, Cerişa, Zalău, Cehu Silvaniei, Bulgari, Lăpuşel, Carei, Baia Mare, Sighetu Marmației, Cluj Napoca, Reghin, Cugir, Timișoara, Brașov, București, Iași, Roman precum şi din Italia.

În mod deosebit dorim să mulţumim Preasfinţitului Virgil pentru încurajări, susţinere şi binecuvântări, precum şi preoţilor, călugărilor şi seminariştilor din Congregaţia „Don Orione” care sunt mereu sufletul şi organizatorii acestui pelerinaj.

Ne rugăm unii pentru alții și ne dorim să ne reîntâlnim în 22 august 2014 la Șimleu mai buni și mai încrezători!

Click aici pentru poze

 

All demo content is for demonstration purposes only. All images and content
Copyrights remain with the photographer and original authors.