Întâlnirea Internațională a Pastoralei Tineretului Orionin 2014

Print PDF

Între 16 și 24 iulie a.c. a avut loc la Tortona, Întâlnirea Internațională a Pastoralei Tineretului Orionin, eveniment ce a adunat tineri laici, călugări și călugărițe din întreaga lume.

 

Sub motto-ul „Din Tortona în lume, protagoniștii unui vis” s-a desfășurat la Tortona, între 16 și24 iulie a.c., Întâlnirea Internațională a Pastoralei Tinerilor Orionini, ajunsă la a doua ediție, după cea din vara anului 2013, desfășurată în cadrul Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT, Rio de Janeiro, 2013). Congregația Don Orione prezentă în România a fost reprezentată de fratele Cătălin și de o coordonatoare a Oratoriului „Sfântul Luigi Orione”, Martina Miheller.

Scopul principal al acestei întâlniri a fost explicat încă de la bun început de către superiorul general al Micii Opere a Divinei Providențe, părintele Flavio Peloso și de sora Maria Mabel Spagnuolo, superioara generală ale Micilor Surori Misionare ale Carității.

Părintele Flavio a subliniat importanța de a avea o pedagogie specifică Mișcării Tineretului Orionin. În prelegerea sa inițială, el a dorit să precizeze că motorul pedagogiei este speranța și, pentru ca să funcționeze, ea trebuie să țină cont de faptul că tineretul orionin provine din două ambiente: unul pastoral, format în jurul parohiilor, și unul educațional-caritativ, format în jurul operelor de caritate sub forma voluntariatului. De-asemeni trebuie ținut cont, a amintit pr. Flavio, de dimensiunea universală a Operei Don Orione. Aceste preocupări și intențiile pentru această întâlnire au fost puse la picioarele Maicii Domnului, în Bazilica-Sanctuar „Madonna della Guardia”, ce găzduiește corpul intact al Sfântului Luigi Orione, din Tortona.

Programul întâlnirii s-a axat pe trei mari nuclee: identitate, comuniune și misiune. Fiecare nucleu în parte a fost structurat în funcție de un parcurs specific. Mai întâi de toate s-a pus în evidență exemplul lui Don Orione, prin vizita la locurile semnificative din viața sa, apoi s-a subliniat importanța unei sinteze personale, în acest scop tinerii participanți fiind invitați să mediteze asupra locurilor văzute și asupra unor scrieri ale „apostolului carității”, ca în final totul să fie oferit Domnului în cadrul unor momente celebrative.

Primul nucleu a avut ca temă identitatea iar tinerii participanți au avut de meditat asupra evenimentelor din copilăria și tinerețea Sfântului Luigi Orione, evenimente care l-au format și l-au ajutat să își modeleze propria carismă. În acest scop ei au vizitat locurile unde s-a născut și a crescut, în Pontecurone, urmând a doua zi să viziteze Torino, orașul unde acesta a întâlnit două dintre cele mai importante persoane din viața sa: Sfântul Ioan Bosco și Sfântul I.B. Cottolengo. Într-un al doilea moment tinerii au putut medita asupra unei scrisori semnificative a lui Don Orione, în care el descria cum trăia și cum se forma identitatea sa.

Al doilea nucleu a avut ca temă comuniunea și a avut ca punct de plecare locurile în care Don Orione a experimentat comuniunea cu Biserica, Catedrala și Seminarul din Tortona, precum și locurile în care el a început să formeze tineri la comuniune-comunitate. Carisma orionină în sine are ca și scop comuniunea, fapt afirmat și de tineri nu numai după aceste vizite dar și după meditația făcută asupra unui text în care „tatăl săracilor” (cf. Don Orione) își prezenta programul de viață. Acest nucleu s-a încheiat cu un moment celebrativ ce i-a adunat pe tineri în jurul urnei unde este corpul Sfântului Luigi Orione.


Click aici pentru poze

 

All demo content is for demonstration purposes only. All images and content
Copyrights remain with the photographer and original authors.