Feb
13

Crăciunul în Familia "Don Orione" 2013

Print PDF

Crăciunul în Familia „Don Orione” din Oradea

Duminică, 15 decembrie 2013, la Centrul “Don Orione” din Oradea a avut loc sărbătoarea Crăciunului

Nu vă temeţi, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul:

astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul.”

Sub imboldul acestui mesaj biblic elevii liceului nostru, copiii şi tinerii de la Oratoriu şi Scout au susţinut un program bogat în colinde şi scenete specifice Sărbătorii Naşterii Domnului nostru Isus Cristos.

În deschidere Pr. Mihai a adresat salutul şi urările de mai bine  tuturor celor prezenţi, dar mai ales copiilor care s-au pregătit cu multă râvnă şi dragoste pentru a vesti tuturor naşterea Pruncului Isus.

Primii care au anunţat această veste mare au fost grupul oratoriului „Don Orione” cu colinde de Crăciun. Au continuat să aducă vestea cea mare copii de la Scout: „Lipișorii și Mămăruțele”care au prezentat un scurt moment artistic exprimat prin dans, având ca  TEMĂ principală Legenda Bradului de Crăciun, însoțită de urările unui Crăciun Fericit, fiind urmaţi de grupa celor mai mici vlăstare de la scout, castorii, îndrumati de doamna Alina Vâşcan şi domnişoara Alexandra Halasz, copii care ne-au încântat cu dansul, poezia şi colindul lor.

Colindatul este o datină adânc înrădăcinată în tradiţia populară şi este unul dintre cele mai vechi obiceiuri create, cultivate şi menţinute de poporul român. Un adevăr confirmat de elevii claselor: Pregătitoare “A” şi a II-a, care sub îndrumarea doamnelor profesoare Laura Bochiş, Ileana Szilagi şi Teodora Moga ne-au introdus în atmosfera satului vechi bihorenesc, poftindu-ne la şezătoare pentru ca împreună să primim colindătorii care bat la poarta inimilor noastre.

Elevii clasei Pregătitoare „B”, sub îndrumarea doamnei învăţătoare Raluca Sabău, au spus: „Bun venit”! Micuţului Isus prin cântece şi vers, sărbătorind astfel Crăciunul, alături de întregul Univers.

Au urmat pe scenă copiii din clasa I, care împreună cu doamna învăţătoare Janina Chinde ne-aupregătit versuri despre naşterea Mântuitorului, un colind "Steaua sus răsare", un cântec de Crăciun "Voie bună pe pământ"  şi un dans de iarnă pe melodia "Hei, hei, zurgălăi" pregătit de doamna profesoară Teodora Moga.

Clasa a III-a, sub coordonarea doamnelor profesoare Iohana Păscar şi Teodora Moga ne-au introdus în atmosfera Crăciunului prin intermediul muzicii, versurilor şi al dansului.

Tot prin dans s-au exprimat şielevii Ghender Alexandra clasa a V-a şi Gondor Laurenţiu – clasa a VI-a, respectivAndreea Marţi clasa a VIII a şi George Gug.

Următoarea secvenţă de Crăciun a fost  prezentată de elevii clasei a V-a, cu o scenetă prin care ne-au spus că: din păcate, mulţi copii nu au o familie în carea să găsească adevărata iubire…, şi în aceleaş timp că noi toţi putem să fim o familie pentru acei copii care sunt singuri.

A urmat pe scenă Corul Liceului “Don Orione” format de către elevi ai claselor gimnaziale şi liceale, sub îndrumarea doamnei profesoare Nicoleta Arendaş. Ei  au interpretat colindele: Flori dalbe, Noi în seara de Crăciun, Legănelul lui Isus,O ce veste  Minunată, Cerul şi Pământul, E ajun de Crăciun, Îngerii-n a noastre plaiuri şi În seara de Crăciun.

Pornind de faptul că în lumea contemporană, valorile devin tot mai relative, prin piesa pusă în scenă de elevii clasei a VII-a sub îndrumarea doamnei profesore Ioana Ritinger „Nu-l putem vedea pe Isus” am putut descoperi cum lucrurile de zi cu zi, fără importanţă, umbresc adevăratul mesaj al Crăciunului: nu bogăţiile materiale, ci acele ale spiritului sunt cele care contează.

După aceste momente emoţionante prezentate de elevii Liceului s-au întors pe scenă scoutiştii de data aceasta cei mai mari. Mai întâi Grupul Reparto coordonati de Alexandru Ion şi Luci Iluţa cu un montaj numit Bucuria Nasterii, urmat de grupul Noviciat cu o scenetă prin care au vrut să scoată în evidenţă faptul că, cel mai adesea oamenii uită ce înseamnă cu adevărat Crăciunul şi se axează pe lucruri materiale când de fapt Pruncuşorul Isus se află chiar în faţa lor cu toate harurile necesare.

Au urcat pe scenă şi cei mai mari dintre scoutişti, grupul Clan-Foc, care au prezentat o şcenetă bazată pe lipsa cooperării şi implicării oamenilor mai ales în preajma Crăciunului. Naşterea lui Isus este un bun prilej de a ne aminti de vremurile trecute în care fiecare moment era simţit într-un mod mai special şi că ceea de contează cel mai mult este: “să faci binele întodeauna, răul nici odată nimănui” aşa cum spunea Sfântul Luigi Orione.

Vestea Naşterii lui Isus ne-a fost adusă şi de membri Consiliului Elevilor “Don Orione” care ne-au prezentat un scurt filmuleţ cu o acţiune caritabilă prin care au dorit să ne arate ce înseamnă a dărui şi câtă bucurie poate aduce orice gest frumos de iubire, unor oameni cu care soarta nu a fost atât de darnică.

Sărbătoarea Crăciunului este una a DĂRUIRII! Dumnezeu s-a dăruit umanităţii pentru a ridica lumea din păcat şi a o conduce la Lumină.

Şi noi suntem chemaţi să dăruim: fiecare după puterea sa. Cu acest prilej vrem să mulţumim încă odată tuturor binefăcătorilor, voluntarilor şi a celor implicaţi în bunul mers al lucrurilor în Familia noastră Orionină.

Zilele trecute câţiva copii şi tineri au muncit la confecţionarea personajelor din Ieslea de Crăciun. Unii aţi cumpărat acele lucruri, dar să ştiţi că nu este vorba de comerţ. Tot ce s-a adunat din vâzarea statuilor precum şi în Cutia de Crăciun a elevilor sau a credincioşilor de la biserică, tasul şi alte donaţii vor fi dirijaţi spre victimele din Filipine prin intermediul preoţilor Orionini presenţi în Filipine la Manila.

Între timp s-a anunţat o surpriză! Până la sosirea ei câţiva tineri din Oratoriu au oferit un dans urmat de un Flashmob.

Finalmente a sosit si surpriza. Cine altul decât Moş Crăciun cu peste 400 de pacheţele pentru toţi copiii cuminţi.

Pe lângă cadouri Moşul le-a urat copiilor Vacanţă plăcută şi i-a atenţionat că este frumos să ne bucurăm împreună, să colindăm şi să primim cadouri, dar cel mai important este să-l primim cu sufletul cât mai curat pe Pruncul Isus.

Felicitări şi mulţumiri tuturor copiilor, animatorilor, coordonatorilor, voluntarilor, dascălilor, domnului director, domnului manager, Pr. Mihai, Pr. Florian, Fr. Cătălin şi tuturor binefăcătorilor.

Le mulţumim părinţilor pentru atenţia şi dragostea cu care ne înconjoară, le dorim tuturor multă sănătate şi putere de muncă,sărbători sfinte şi fericite. „Crăciun fericit !” şi un An Nou plin de bucurii!

 

www.ldo.ro


Click aici pentru poze

All demo content is for demonstration purposes only. All images and content
Copyrights remain with the photographer and original authors.