Intalnirea Eparhiala a Copiilor-Liceul "Don Orione" 2013

Print PDF

Sâmbătă, 1 iunie 2013, la Liceul “Don Orione” din Oradea, a avut loc Întâlnirea Eparhială a Copiilor.

Tema întâlnirii din acest an, a fost: “Veniţi să cântăm cu veselie Domnului”!

Cei peste 900 de copii, împreuna cu preoţii, dascăli, coordonatori şi animatori care i-au însoţit au cântat cu bucurie Domnului prin cântece, dansuri, jocuri, dar mai ales prin celebrarea Sfintei Liturghii.

Programul zilei a început cu primirea participanţilor, apoi a continuat cu Sfânta Liturghie, celebrată dePărintele Florian Gui, Vicarul General al Episcopiei Greco Catolice din Oradea, împreună cu peste 30 de preoţi care au însoţit grupurile prezente.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Florian, a mulţumit copiilor pentru că de ziua lor au ales să-L laude pe Domnul prin rugăciune, cântece şi jocuri, şi în scelaş timp a explicat ce este Întâlnirea Eparhială a Copiilor – care este o întâlnire cu Isus. Părintele transmiţând totodată salutul şi binecuvântarea Preasfinţitului Virgil pentru fiecare dintre cei prezenţi şi familiile lor. „În această zi in care este sărbătorită ziua copiilor sub diferite forme: ieşiri cu clasa, excursii, vizite turistice, concursuri… Cu siguranţă toţi se simt bine acolo unde sunt, dar voi, VOI sunteţi extraordinari pentru că aţi ales ca înaintea părţii recreative, care va fi după terminarea Sfintei Liturghii şi prânz, să fiţi uniţi în rugăciune aducând astfel laudă şi mulţumire lui Dumnezeu pentru toate harurile revărsate peste voi în acest an şcolar.

Azi este o bucurie mare pentru noi preoţi, educatori şi părinţi să fim alături de voi la această Întâlnire Eparhială a Copiilor.”Ce este Întâlnirea Eparhială a Copiilor?

Cu siguranţă v-au spus cei mai mari: este o întâlnire care îi adună şi uneşte pe toţi copiii din toate parohiile, protopopiatele şi şcolile din Episcopia noastră de la: Oradea, Zalău, Şimleu, Carei, Supur, Tăşnad, Valea Ierului, Marghita, Holod şi Beiuş, de la Liceul Teologic Greco Catolic „Iuliu Maniu” şi de la Liceul „Don Orione”. Suntem cu toţii azi aici însoţiţi de păstorii noştri pentru a ne întâlni cu Isus.

Unii dintre voi v-aţi mai întâlnit la nivel de protopopiate, prilej cu care aţi cunoscut alţi copii şi v-aţi făcut prieteni noi.

Azi, întâlnirea de azi ne pune faţă în faţă şi mai mulţi. Isus ne spune: „unde doi sau trei se adună în numele meu sunt şi eu prezent în mijlocul lor”.

Câtă bucurie aţi trăit la întâlnirile protopopiale când eraţi câteva zeci, acum bucuria este şi mai mare întrucât sunteţi peste 900 de copii.

Dacă acolo unde doi sau trei sunt adunaţi în numele lui Isus, El este prezent, cu atât mai mult trebuie să simţim prezenţa Lui azi, aici, unde suntem atât de mulţi.

Bine! Şi dacă ne-am întâlnit atât de mulţi şi este şi Isus prezent (acum prin Cuvântul Său pe care l-am ascultat mai devreme, iar peste câteva clipe va fi prezent şi în Sfânta Taină a Euharistiei), ce facem din această întâlnire? Ne uităm unii la alţii? Povestim? … or fi bune şi acestea pentru a ne cunoaşte mai bine, dar mai întâi noi am răspuns la o invitaţie: Veniţi să cântăm cu veselie Domnului!

Lucrul acesta s-a văzut în toate momentele şi zilele în care v-aţi pregătit pentru această întâlnire. S-a văzut azi încă de la începutul Sfintei Liturghii când veselia şi bucuria voastră se revărsau cu fiecare cântec, cu fiecare răspuns.

Apoi a urmat citirea din Sfintele Scripturi. Noi cu toţii am tăcut şi l-am ascultat pe Isus care le vorbea Iudeilor. Când se citeşte din Evanghelie este Isus care ne vorbeşte. Atunci le vorbea iudeilor, dar pentru că acum este prezent aici, în evanghelie, înseamnă că ne vorbeşte nouă.

Şi ce ne-a spus nouă azi Isus? „Dacă veţi rămâne în cuvântul Meu (adică dacă ascultăm învăţăturile Sale) sunteţi cu adevărat ucenicii mei (adică prietenii Săi).

Este foarte uşor de înţeles pentru fiecare dintre noi că Isus ne vrea prieteni şi să ascultăm de El.

A asculta de Isus înseamnă a auzi sfaturile şi învăţăturile Sale şi a le pune în practică în viaţa de zi cu zi, înseamnă a da viaţă evangheliei, a împlini ceea ce Isus ne cere.

De ce ascultăm de Isus? Pentru că este Domnul nostru şi mai ales pentru că şi El ascultă rugăciunile noastre.

Ascultă Isus rugăciunile noastre? Eu sunt sigur ca da! Cum a fost vremea săptămâna aceasta? A plouat mult! Personal am fost martorul multor rugăciuni, se rugau organizatorii de la Biroul Pastoral, se rugau voluntarii, se rugau gazdele noastre de la Don Orione, dar mai ales se rugau mulţi dintre voi: Doamne să fie vreme bună sâmbătă. Isus a ascultat rugăciunea noastră a tuturor.

Pe lângă faptul că ascultă rugăciunile noastre Isus ne oferă şi foarte multe învăţături, nu o să putem să le înşirăm acum pe toate. O să amintesc doar câteva. Isus ne-a spus bunăoară: „poruncă nouă vă dau să vă iubiţi unii pe alţii – lucrul acesta ni-l aminteşte şi Preotul la fiecare Sfântă Liturghie înainte de CREZ când ne invită: să ne iubim unii pe alţii ca într-un gând să mărturisim.

În IUBIRE să ne proclamăm credinţa, dar mai ales să o mărturisim în faţa lumii, adică a colegilor noştri, a părinţilor şi educatorilor noştri şi în faţa tuturor celor pe care îi întâlnim.

Aceasta, Iubirea se manifestă mai ales prin SLUJIRE şi IERTARE. Prin Slujire fiind mai atenţi la nevoile celorlalţi, adică grija faţă de aproapele, prin IERTARE amintindu-ne mereu că El, Isus ne-a iertat şi atunci când noi cu păcatele noastre l-am răstignit pe cruce. El a spus: „Iartă-le Doamne că nu ştiu ce fac”.

Azi va fi o zi plină de rugăciune, jocuri, cântece, surprize şi oboseală, într-un cuvânt o zi frumoasă pe care împreună o închinăm Domnului, dar ea va fi cu adevărat împlinită în momentul în care vom rămâne: Uniţi în jurul lui Cristos; Ascultând mereu de EL care ne vorbeşte prin gura Preotului, a învăţătorilor, a profesorilor şi a părinţilor; şi iubindu-ne unii pe alţii bucuroşi de a şti că avem foarte mulţi prieteni şi fraţi în credinţă, buni şi cuminţi (ia priviţi în jur, nu-i aşa că suntem mulţi), împreună cu care îl lăudăm şi preamărim pe Domnul cu bucurie şi veselie…”

Dupa Sfânt Liturghie, copiii au servit masa şi au continuat cu programul recreativ (cântece, dansuri, jocuri…). Acesta a fost pregătit de către animatorii şi voluntarii de la Oratoriu-Scout-Liceul “Don Orione”, Oratoriul “Maria Imaculata”, Colegiul “Sfânta Familie”, Grupul “Alegria” de la Mănăstira Franciscană şi ASTRU.

O parte a programului s-a desfăşurat sub formă de concurs între participanţii din protopopiate, iar la sfârşitul întâlnirii au fost premiaţi cei mai buni.

La final Pr. Paul responsabil cu Birolul Pastoral a mulţumit copiilor prezenţi precum şi gazdelor întâlnirii, Comunităţii “Don Orione”- Pr. Mihai Fechetă şi Pr. Vicar Florian Gui, Fratele Francisc, colaboratorilor Biroului Pastoral Oradea, voluntarilor prezenţi, preoţilor, dascălilor, şi tuturor celor care au acceptat invitaţia la o zi de joc, veselie şi cântec.

Mulţumiri speciale mai ales prin rugăciune tuturor binefăcătorilor care au susţinut acest eveniment deosebit (realizarea celor 960 de tricouri, prânzul … şi mai ales îngheţata).

Mulţumim încă odată Domnului pentru această zi minunată şi însorită în care împreună am putut să-L preamărim cu bucurie şi veselie prin vocile îngereşti ale copiilor.

Pr. Mihai FECHETĂ


Click aici pentru poze

All demo content is for demonstration purposes only. All images and content
Copyrights remain with the photographer and original authors.